Burn-out; Ik ben toch niet gek?

Burn-out Sophie in de kreukels
Heb je het programma van Sophie Hilbrand (BNN) , Sophie in de Kreukels al gezien?
Mooi om te zien hoe Sophie het taboe op therapie wil doorbreken. Kwetsbaar stelt ze zichzelf op met haar issues, die we allemaal wel herkennen.
Maar ook respect voor degene die ook voor de camera vertellen een therapeut te hebben bezocht als het allemaal even teveel wordt. Kwetsbaarheid is geen teken van zwakte, maar juist de weg naar moed, betrokkenheid en mildheid voor jezelf en dus ook voor de ander.

Ik ben toch niet gek? Vraagt Sophie aan Bram Bakker. Nee, soms kan je het dus even niet alleen. Terwijl dát juist een venijnig denkbeeld is bij de meeste burn-out gevoeligen. ‘Sorry, maar ik kan dat best alleen. Sterker nog, ik ben er al snoeihard mee aan de slag.’ En daar gaat het juist mis. Veel van die zelfhulpmethodes zijn volgens psychiater Bram Bakker namelijk enkel vormen van bezigheidstherapie. “Je lost niets op, omdat je om de pijnpunten heengaat.”

Wat is eigenlijk precies een burn-out?

Bij een burn-out heb je het gevoel opgebrand te zijn, je kunt geen energie of motivatie meer vinden voor de bezigheden op het werk. Zit je op je werk voor langere tijd in een negatieve situatie zonder tot een oplossing te komen, dan kun je last krijgen van werkstress. Het is belangrijk om werkstress serieus te nemen omdat het kan leiden tot een burn-out.

Sophie in de kreukels op NPO