‘uit het hoofd komen’ en ‘in het hart plaatsnemen’

Ik ben met Nienke in contact gekomen op een moment dat ik zelf geen uitweg zag om de verandering die nodig was in mijn leven vorm te geven. We hebben in het begin veel gezocht naar de eigenlijke hulpvraag, er was zoveel wat allemaal met elkaar in verband leek te staan.

Door Nienke geleerd dat “uit het hoofd komen” en “in het hart plaatsnemen” voor mij essentieel zo niet cruciaal bleek te zijn. Veel “aardingsmomenten” gehad en gevoeld. Ademhalingsoefeningen en emotie toelaten waren de kernbegrippen.

Uiteindelijk kwamen we uit bij de vragen, heb ik Autisme, Niet Aangeboren Hersenletsel of aangeleerd gedrag door ontwikkelstoornissen. Hiervoor parallel een GGZ traject opgestart. Een grote doorbraak kwam toen mijn partner en ik naar elkaar uitspraken dat we ons onveilig voelden door de houding van de ander. Hiermee kwam de verwachting die we naar elkaar hadden/hebben in beeld en onder Nienkes leiding hebben we dit verder mogen uitwerken. Ook het uitwerken van de levenslijn en de familie opstelling waren mooie werkvormen om trauma’s en hun uitwerkingen vorm te geven. Ben hierdoor enorm veel vrijheid gaan ervaren en ik bleek daardoor in staat om mijzelf bij te sturen, ondanks dat ik al 61 jaar ben.

Ja, ik kan zeggen dat ik blij ben dat het traject zo gegaan is, al hoewel er ook wel droefenis aanwezig blijft over de jaren dat ik het zonder dit inzicht heb gedaan. Veel rust ervaren in mijn hoofd en lijf. Kan beter begrijpen wat emoties zijn bij de ander en wordt niet meer zo afgeleid door mijn eigen gevoel/ invulling daarover. Heb echter nog hele weg te gaan in het leren van vragen stellen.”