De knellende ‘ikkigheid’

Dirk de WachterVanavond thuisgekomen van een inspirerende studiemiddag onder leiding van de Vlaamse psychiater-psychotherapeut Dirk de Wachter.
‘Kunt ge gewoon zijn?’
‘Wat is het leven?’ Veel mensen zijn op zoek naar zin. De mens heeft nood aan zin.
De zin van het bestaan vinden in het zoeken en vinden van de ander. Het goddelijke (of God) ontplooit zich in de blik van de ander. Een bevrijding uit de beperking van het ‘ikkige’ bestaan. De knellende ‘ikkigheid’.
Ik krijg na vanavond zin om boeken van de Frans-joodse filosoof Levinas te gaan lezen. Hij zegt: Ik word ik in het aangezicht van de ander.
Genieten van de gewone kleine dingen. De clou van het bestaan zit em in de doodgewonigheid. De kunst van het leven zit er in dat we de kleine ongelukkigheden van het leven kunnen leven en dat we ons met de ander kunnen verbinden. Elkaars nabijheid zoeken, stevig vastpakken, strelen en elkaar durven aanraken.

Mooie woorden die aanzetten tot verder nadenken en filosoferen.

Dirk de Wachter in ‘De Verwondering op NPO
De Belgische psychiater en hoogleraar Dirk de Wachter pleit voor wat minder geluk: het leven is niet maakbaar en dat hoeft niet erg te zijn.

Dirk de Wachter in Dagblad ‘Trouw
Interview- We moeten al zoveel, want onze economie heeft groei nodig. En dan gaan we ook nog de Mont Ventoux opfietsen om gelukkig te worden. Is het gek dat psychiaters steeds meer pillen voorschrijven?

Dirk de Wachter in VN
Wat zegt het over onze zuiderburen dat ’s lands meest spraakmakende cultuurcriticus op dit moment een psychiater is? Is hun samenleving soms ziek? Dat is precies wat Dirk De Wachter betoogt in Borderline Times.